Turşunun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır ?
  1. Anasayfa
  2. Pratik Bilgiler

Turşunun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır ?

0

Turşu, sebze ve meyvelerin tuzlu ve ekşi bir suda uzun süre saklanmasıyla elde edilen lezzetli ve sağlıklı bir besindir. Turşu yapımında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

Turşunun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır

Aksi takdirde turşu bozulabilir ve sağlığa zararlı hale gelebilir. Peki, turşunun bozulduğu nasıl anlaşılır? İşte turşunun bozulma belirtileri ve önlemleri:

  • Turşunun bozulduğunun en önemli göstergesi küflenmedir. Küflenme, turşunun üzerinde beyaz, yeşil veya siyah renkli küf tabakası oluşmasıdır. Küflenme, turşunun tuz ve sirke oranının yetersiz olmasından, hava almasından veya güneş ışığına maruz kalmasından kaynaklanabilir. Küflenen turşu kesinlikle tüketilmemelidir.
  • Turşunun bozulduğunu anlamanın bir diğer yolu çiçeklenmedir. Çiçeklenme, turşunun üzerinde beyaz renkli zarımsı bir tabaka oluşmasıdır. Çiçeklenme, turşunun sıcakta durmasından veya fermantasyon sürecinin devam etmesinden kaynaklanabilir. Çiçeklenen turşu bozuk sayılmaz ancak lezzeti azalır. Çiçeklenen turşuyu tüketmeden önce zarımsı tabakayı temizlemek gerekir.
  • Turşunun bozulduğunu gösteren bir başka işaret şişmedir. Şişme, turşuda bulunan sebze veya meyvelerin normalden daha büyük ve sert hale gelmesidir. Şişme, turşuda kullanılan tuz miktarının fazla olmasından veya sebze veya meyvelerin bayat olmasından kaynaklanabilir. Şişen turşu bozulmuştur ve tüketilmemelidir.
  • Turşunun bozulduğunu belirten son işaret yumuşamadır. Yumuşama, turşuda bulunan sebze veya meyvelerin normalden daha küçük ve yumuşak hale gelmesidir. Yumuşama, turşuda kullanılan tuz ve sirke miktarının az olmasından veya sebze veya meyvelerin taze olmamasından kaynaklanabilir. Yumuşayan turşu bozulmuştur ve tüketilmemelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ;

Adım Dilay 20 yaşındayım ve üniversite okumaktayım. Boş zamanlarım da makale yazmayı çok seviyorum. Gezmeyi ve arkadaşlarımla beraber vakit geçirmeyi çok severim.

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir