Koronavirüsün hızla yayılması nedeniyle Dünya Refah Grubu tarafından pandemi ilan edildi ve birçok firma ve akademik kuruluş uzaktan çalışma sistemini uyguladı. Kurumsal hayatın ve eğitimin kesintiye uğramaması için birçok uygulama kullanılmıştır. Hepsinden biri Zoom’du.
On milyonlarca kişi Zoom aracılığıyla işlerini tamamlamaya başladı. Sağlık için uygulanan bu teknik bazı açılardan iyi olsa da bilim adamları bu tekniğin ayrıca tehlikeli yanları olduğuna karar verdiler.

ZOOM HATASI NEDİR?
ABD’de Stanford College tarafından yapılan bir incelemede, uzaktan çalışma sisteminin tükenmişliğe neden olduğu kabul edildi. Bu durum ‘Zoom tükenmişliği’ veya ‘Zoom yorgunluğu’ olarak biliniyordu.
Analiz doğrultusunda, Zoom konferansları, bir kişiyi gerçek hayattaki konferanslardan çok daha gergin olmaya ve stres yaratmaya teşvik ederek müşterileri kendi tepkilerini hiç olmadığı kadar çok izlemeye zorluyor.
Analizi yapan bilim adamlarına göre, Zoom tükenmişliğinin belirgin nedenleri var. Gösterişte çok dikkatli olmayı istemek, aşırı ve yoğun göz teması kurmak, sürekli film izlemek, hareketsizlik, yüz yüze iletişimin azalması ve kişinin kendine aşırı derecede odaklanması gibi.
ZOOM TÜKENMİŞİNİ YENMEK MÜMKÜN
Koronavirüsün yayılmasını azaltmak için evde kalmaya özen göstermemiz gereken bir aralıktayız, bunda hemfikiriz. Ancak sosyal bir varlık olan bireyin etkileşimsiz ve mesafeli bir hayata yön vermesi olağanüstü zor olabilir. En önemlisi, uzaktan çalışmaya benzeyen bileşenler dahil edildiğinde, ek bir yorulma senaryosu ortaya çıkıyor.
Bu düzeyde, bilim adamları çevrimiçi konferansların stresini azaltmak ve böylece Zoom’un tükenmesini önlemek için kolay stratejiler sağlar. Öneriler arasında zoom ekranının küçültülmesi, dijital kameranın halka açık olmayan bir yol sunması için daha uzağa yerleştirilmesi, kişisel resminizin ekrandan silinmesi, ara verilmesi ve dijital kameranın kapatılması ve farklı faktörlerde uzmanlaşma yer alıyor.