Obruk Nedir ? Obruk Oluşumuna Neden Olan Etmenler
  1. Anasayfa
  2. Güncel

Obruk Nedir ? Obruk Oluşumuna Neden Olan Etmenler

0

Obruk Nedir ?

Doğal etmenlerden dolayı yeryüzün de meydana gelen çukurlara obruk denmektedir. Yeryüzün de meydana gelen bu obruklar hem insanlar hem de hayvanlar için çok tehlikeler oluşturmaktadır ve aynı zaman da obruklar yüzünden tarım alanlarında da azalmalar görülür. Özellikle son yıllar da oluşan obruklar diğer obruklara göre çok farklıdır ve ülkemiz de sıkça rastlamış olduğumuz obruklar ise nasıl oluşur ? daha yakından inceleyelim.

Obruk Nedir

Ülkemiz de oluşan obruklar genel olarak Toroslara yakın bölgeler de ve İç Anadolu’nun güney kesimlerin de daha fazla görülür. Özellikle en büyük obruk Konya şehrin de Karapınar ilçesinde yer almaktadır. Dünyada ise en büyük obruk Orta Amerika ‘da bulunan Guatemala ve Çin’de görülür.

Obruklar genel olarak silindirik yapıda olur ve bazılarının dip noktası varken bazı obruk çeşitlerinin dip kısmı yer altı mağarası ile birleşmektedir.

Obruk Nasıl Oluşur?

Obruk Nasıl Oluşur

Doğal jeolojik hareketlenme olduğu zaman belli başlı yerler de obruklar oluşmaya başlar. Yer altında arkadaşlar biliyorsunuz ki tatlı sular vardır ve bu tatlı sular zaman içerisin de karbondioksit ile etkileşim haline girerler. Daha sonra bu etkileşimden dolayı ortaya karbonik asit çıkar. Karbonik Asit toprağı çözülmeye uğratır ve daha sonra yer altı mağaraları oluşmaya başlar. Zaman içerisin de ise bu mağaralar o yükü taşıyamaz hale gelir , göçükler oluşmaya başlar ve buna obruk denir. Obrukların genel olarak genişlikleri 1 km , derinliği ise 300 metre olabiliyor.

Ülkemiz de obruk oluşumları eskiden çok fazla yokken 2000 yılından itibaren yavaş yavaş artmaya başlamıştır. Fakat eski zamanlardan kalan obruklar da ülkemiz de yer alıyor. Bu obruklar Cennet – Cehennem mağarası veya Kızören Obruğu olarak biliniyor.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ;

Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir