İshal İçin Hangi Doktora Gidilir ? Hangi Bölüm Bakar ?
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

İshal İçin Hangi Doktora Gidilir ? Hangi Bölüm Bakar ?

0

İSHALE HANGİ BÖLÜM BAKAR ?

İshal dışkının sulu veya gevşek olması ve sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissetmesidir . Günde 3 defadan fazla sıvı dışkılama yapılıyorsa bu ishaldir . Normalde bağırsağımız yediğimiz yiyeceklerin suyunu çeker ve dışkımız katılaşır . Ancak kişinin ishal olması durumunda yiyecekler bağırsaktan çok hızlı ve suyu çekilmeden geçer. Günlük hayatta pek çok sıkıntıya sebep olan ishal , aynı zamanda kişinin çalışma hayatını da olumsuz etkilemektedir . İshal durumu olan bireylerde karın ağrıları , kramplar , bulantı da eşlik edebilir . Karın bölgesindeki gaz şikayeti de en belirgin belirtilerinden birisidir . İshalin çok ağır olduğu durumlarda 13-14 litre sıvı kaybedilir ve oldukça ciddi hastalıklara sebep olur .

İshal İçin Hangi Doktora Gidilir

Yediğimiz yiyeceklerden , kullandığımız ilaçlar , laktoz intoleransı , üşütmeden olacağı gibi başka birinden bulaşarak da ishal olunabilir . Ancak uzun süren , sık sık tekrarlayan , aşırı susuzluğa sebep olan , kanlı dışkılama olan durumlarda ciddiye alınmalı , hemen bir doktora görünmelidir. İshal normalde tehdit oluşturmadığı halde bu gibi belirtilerde çok daha ciddi sağlık problemlerine sebep olabileceği düşünülmelidir . Özellikle yenidoğan ve bebeklerde ishal durumu görülünce hemen doktora götürülmelidir .

Alışveriş yaparken son kullanma tarihi geçmiş ve bozulmuş gıda ürünlerini alınmamalıdır . Evde de yiyeceklerinizi dolapta bile olsa uzun süre bekletmeyin. Açık su içmemeye çalışmak ve içme suyuna özen göstermek de son derece önemlidir.

Rahatsızlık döneminde yağlı ve lifli besinlerden uzak durmak gerekmektedir. Çorba, haşlama, makarna ve pirinç ishale iyi gelen besinler arasındadır.Bol bol sıvı alımı sağlanarak mutlaka kaybedilen sıvı yerine konmalıdır .

İshal rahatsızlığı yaşayan birey için mümkünse Gastroenteroloji bölümüne gidilmelidir. Fakat bulunduğunuz yerde ya da gittiğiniz hastanede bu bölüm yoksa Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne de başvurabilirsiniz .

Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir