Özellikle son zamanlarda tüketimi artan enerji içecekleri, gençlerin de erişebilir olması nedeniyle pek çok riski de beraberinde getiriyor.
Enerji içeceklerinin aşırı tüketimi kafein zehirlenmesi tehlikesini artıracak ve hatta can kaybına neden olabilir.
Çok moda hale gelen enerji içecekleri, genellikle yoğun iş hayatında, spor aktivitelerinde psikolojik ve bedensel verimliliği artırmak için veya alkollü içeceklerle birlikte kullanılmaktadır.
Ancak bu içeceklerin vücudunuza ne yaptığını biliyor musunuz? İşte detaylar..

ENERJİ İÇECEKLERİ SAĞLIKLI MI, ZARARLILARI NELERDİR?
Genellikle enerji karışımları olarak adlandırılan enerji içecekleri, genellikle amino asit taurin, glukuronolakton, guarana, güçlü bir kafein türü içeren bir Güney Amerika bitkisi ve B besin vitaminleri ile karıştırılmış kafeine karşılık gelen bileşenleri içerir.
Çoğu enerji içeceği, iki fincan demlenmiş espressoya eşit olan yaklaşık 200 mg kafein içerir ve kafein dışında ekstra uyarıcılar vardır.
Ana bileşenler olan şeker ve kafeinin aşırı içeriği, içeceğe adını veren “enerjinin” arzıdır.
Enerji içeceklerinin sonuçları kişiden kişiye farklılık gösterse de; Kimyasal bir madde olan kafein, dayanıklılığı ve gücü artırarak, tepki süresini artırarak ve yorgunluğu geciktirerek bedensel verimliliği artıracaktır.
ENERJİ İÇECEKLERİNİN VÜCUT ÜZERİNE ETKİLERİ
- 10 dakika içinde kafein kan dolaşımına girerek koroner kalp atış hızını ve kan basıncını artırmaya başlar.
- 15-45 dakika içerisinde dolaşımdaki kafein miktarı maksimum seviyeye ulaşır ve tam sonuçları görülür.
- 30-50 dakika içinde karaciğer, yükselen kan şekeri miktarına tepki verir.
- 1 saat içinde kan şekeri ve dolaşımdaki kafein miktarı düşmeye başlar ve vücut gerçekten bitkin hissetmeye başlar.
- 5-6 saat içinde dolaşımdaki kafein miktarı yarıya indi.
- 12 saat içinde dolaşımdaki kafein miktarı tamamen tükenir. Tükenmişliğin miktarı kişiden kişiye değişir.
- Bu yaygın kullanım nedeniyle 12-24 saat içinde kafein miktarının azalması sonucunda baş ağrısı, rahatsızlık ve kabızlık gibi istenmeyen etkiler görülebilir.
- Bu 7-12 günlük kullanımdan dolayı kafeine tolerans gelişir ve aynı sonuçları gözlemlemek amacıyla dozun uzatılması zorunludur.
Birçok kişi tarafından masum kabul edilse de, ciddi uzun vadeli istenmeyen etkileri vardır. Bu istenmeyen etkiler genellikle aşırı kafein tüketiminin bir sonucudur. Hipertansiyon, koroner kalp çarpıntısı, mide bulantısı, kusma, istemsiz kasılmalar ve kafa karışıklığına karşılık gelen rahatsız edici yan etkiler görülür.
İçeriğindeki kafein sonucu sıvı kaybının derinleşmesini tetikleyen enerji içecekleri, koroner kalp atış hızını iyileştirir ve koroner kalp ritmini bozar.
Enerji içeceklerinin bu istenmeyen etkileriyle ilgili şikayetlerin sayısı 2007 ile 2011 arasında ikiye katlandı.
Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde kafein duyarlılığı aşırıdır ve bu istenmeyen etkiler ekstra düzenli olarak karşılanır, ayrıca melankoli durumlarında sigaraya karşılık gelen sağlıksız alışkanlıklara eğilim artar.