Diş Apsesi Belirtileri ?
Diş apsesi, bakteriyel bir Enfeksiyonun neden olduğu bir irin cebidir. Apse, farklı nedenlerle dişin farklı bölgelerinde oluşabilir. Diş apsesi genellikle tedavi edilmemiş bir diş boşluğunun, bir yaralanmanın veya önceki diş çalışmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Diş hekimleri diş apsesini boşaltarak ve Enfeksiyondan kurtularak tedavi edeceklerdir. Kanal tedavisi ile dişinizi kurtarabilirler ancak bazı durumlarda dişin çekilmesi gerekebilir. Diş apsesinin tedavi edilmeden bırakılması ciddi, hatta yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir.

Belirtiler ;
Diş apsesinin belirtileri ve semptomları şunları içerir:
- Çene kemiğine, boyuna veya kulağa yayılabilen şiddetli, kalıcı, zonklayan diş ağrısı
- Sıcak ve soğuk sıcaklıklara duyarlılık
- Çiğneme veya ısırma basıncına duyarlılık
- Ateş
- Yüzünüzde veya yanağınızda şişme
- Çenenizin altında veya boynunuzda hassas, şişmiş lenf düğümleri
- Ağzınızda ani kötü kokulu ve kötü tat, tuzlu sıvı gelmesi ve apse yırtılırsa ağrının giderilmesi
- Nefes alma veya yutma zorluğu
Diş apsesine ilişkin herhangi bir diş iltihabı vücutta belirtileri veya Semptomunuz varsa derhal diş hekiminize görünün. Yüzünüzde ateş ve şişlik varsa ve diş hekiminize ulaşamıyorsanız acil servise gidin. Ayrıca nefes almakta veya yutmakta zorluk çekiyorsanız acil servise gidin. Bu semptomlar, enfeksiyonun çenenize ve çevredeki dokuya ve hatta vücudunuzun diğer bölgelerine daha derine yayıldığını gösterebilir.
Bakteriler ya bir diş boşluğundan ya da dişteki bir çatlaktan girer ve köke kadar yayılır. Bakteriyel enfeksiyon, kökün ucunda şişme ve iltihaplanmaya neden olabilir.
Bu faktörler diş apsesi riskinizi artırabilir:
- Kötü diş hijyeni: Dişlerinize ve diş etlerinize gereken özeni göstermemek – örneğin dişlerinizi günde iki kez fırçalamamak ve diş ipi kullanmamak gibi – diş çürümesi, diş eti hastalığı, diş apsesi ve diğer diş ve ağız komplikasyonları riskinizi artırabilir.
- Şeker oranı yüksek bir diyet: Tatlılar ve gazlı içecekler gibi şeker açısından zengin yiyecekleri sık sık yemek ve içmek diş boşluklarına katkıda bulunabilir ve diş apsesine dönüşebilir.
- Kuru ağız: Ağız kuruluğu diş çürüğü riskinizi artırabilir. Ağız kuruluğu genellikle bazı ilaçların yan etkisinden veya yaşlanma sorunlarından kaynaklanır.