Damar Tıkanıklığına Hangi Bölüm Bakar ? Hangi Doktara Gidilir ?
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Damar Tıkanıklığına Hangi Bölüm Bakar ? Hangi Doktara Gidilir ?

0

Damar tıkanıklığı , damarda sertlik ya da kan pıhtılaşması sonucu tıkanma oluşmasıdır . Her insanın damar tıkanıklığı yaşama ihtimali bulunmaktadır ama buna rağmen damar tıkanıklığı yaşama açısından daha riskli gruptadır . Kolesterol gibi yağlı maddelerin damar duvarında birikmesi ve tıkaması sonucu meydana gelir.

Arter boyunca biriken bu maddelere plak adı verilir . Bu plaklar kalbe giden kan akımını engelleyerek ciddi sağlık sorunlarına yol açar . Bunun sonucunda ise kalp krizi ya da beyin fonksiyonlarında kayıp yaşanarak hayatı tehdit eden sorunlar meydana gelir . Damar tıkanıklığı , yavaş yavaş ilerleyen bir durum olup genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkar .

Damar Tıkanıklığına Hangi Bölüm Bakar

Damar tıkanıklığı belirtileri arasında ;göğüs ağrısı veya basınç ,aniden kolda veya bacakta uyuşukluk hissi ,bir gözde geçici görme kaybı ,yüksek tansiyon , yürürken ağrı hissetme .

Arter duvarına zarar veren ve plak oluşumuna neden olan faktörler arasında ;LDL yani kötü kolesterolün kanda yüksek olması,kandaki düşük HDL yani iyi kolesterol seviyeleri enflamasyon için bir işaret olan yüksek C-reaktif protein seviyeleri , yüksek tansiyon (hipertansiyon),diyabet , aile bireylerinde bulunan damar hastalığı geçmişi , sigara içmek, şişmanlık ya obezite,fiziksel hareketsizlik (çok az düzenli egzersiz), yaşlılık .

Damar tıkanıklığı riski taşıyan bireylerde yapılan ilk uygulama sağlıklı kiloya ulaşma ve sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerinin uygulanmasıdır .Doktorlar plak oluşumunu veya kan pıhtılarını önlemek için ilaç verebilir .İlerleyen damar tıkanıklığı vakaları, anjiyoplasti veya koroner arter bypass gibi cerrahi işlemlerle tedavi edilebilmektedir.

Damar tıkanıklığı tanısı ve tedavisi için kalp ve damar cerrahisi bölümüne başvurabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Yazar Hakkında

Adım Erman. 24 yaşındayım ve küçük yaşımdan beri bilgisayarla uğraşmaktayım. Makale yazmayı çok sevdiğimden dolayı Editör olmak istedim. Hem okuyorum hem de boş zamanlarım da makale yazıyorum.

Yorum Yap