Bozuk Süt Nasıl Anlaşılır ?
Hem protein bakımından çok zengin hem de en kısa ömürlü olan süt günümüzde en sık tüketilen besinlerden birisidir. Süt küçük büyük demeden herkes tarafından sıklıkla tüketilmektedir ve internet ortamında ise en çok arattırılan sorulardan birisi de sütün bozuk olduğunu nasıl anlarız ? sorusu oluyor.

Süt , insan sağlığı açısından o kadar çok faydaları var ki bunu saymakla bitiremeyiz. Hem protein hem de mineral bakımından en zengin besin kategorisi içerisinde yer alır. Bunların haricinde tatlı yapılıyor ve birçok yemekte de kullanılmaktadır. Sütün içerisinde mikroorganizmalar bulunur ve bunlardan arındırılıp üretilir fakat bu şekilde sütün ömrü uzun olsa bile süt eğer ki hava ile temas ederse o zaman kısa süre içerisinde bozulabilir. Bu yüzde sütün uzun ömürlü olabilmesi için doğru koşullarda saklamamız gerekiyor. Hem taze hem de kaliteli bir süt istiyorsanız vereceğimiz adımları kesinlikle uygulayın. Sütün ise bozuk olup olmadığını anlamak için ;
- Sütün rengine
- Kıvamına
- Kokusuna ve tadına bakabilirsiniz.

SÜTÜN BOZUK OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR ?
Sütün bozulup bozulmadığını aşağıdaki belirtilere dikkat ederek anlayabilirsiniz.
- Eğer süt fazla koyulaşmış ya da yoğurt kıvamında ise,
- Sütün tadında ekşilik, acılık, yanık tadı veya malt tadı varsa,
- Sütte ahır kokusu veya balık kokusu bulunuyorsa,
- Sütte renk değişimi (sarı, kırmızı ve mavi renk) meydana gelmişse,
- Sütü kısık ateşte ısıtıldığında direk dibe çökme ya da herhangi bir topaklaşma meydana geliyorsa,
Sütün bozuk mu yoksa değil mi bunu anlamak için aşağıda maddeler halinde sıralamış olduklarımıza dikkat ederek rahatlıkla anlayabilirsiniz.
- Sütü ilk olarak kısık ateşte ısıtın ve direk dibe çökme gibi bir şey varsa o zaman süt bozuktur ya da topaklaşma oluyorsa.
- Sütünüz de çok fazla koyulaşma veya yoğurt kıvamı gibiyse bozuktur.
- En önemlilerinden birisi de sütün tadıdır ; ekşi , acı ya da malt tadı varsa.
- Sütte böyle ahır kokusu ya da balık kokusu varsa bozuktur.
- Renk değişimine dikkat ediniz ( kırmızı , sarı ya da mavi ) renkler varsa bozuktur o süt.

SÜT NASIL SAKLANIR ?
Sütü aldıktan sonra evde kaynatıyoruz fakat bakterilerin hepsi yine ölmüyor. bu yüzden kaynatma yaptıktan sonra sütümüzü en kısa zaman içerisinde tüketmemiz de fayda vardır.

Hem sütünüz hem sıcak hem de açık ortamda kalırsa o zaman diğer uzun ömürlü olan sütler gibi bakteriler daha hızlı çoğalır ve buda sütün bozulmasına sebep olabilir. Bu yüzden ambalajı açılmış olan süt ile kaynatmış olduğunuz sütleri buzdolabınız da en fazla 2 gün içerisinde tüketmeniz gerekiyor.