Boşanmak İçin Avukat Tutmak Şart Mı ?
  1. Anasayfa
  2. Güncel

Boşanmak İçin Avukat Tutmak Şart Mı ?

0

Boşanma, evlilik kadar keyifli bir süreç değildir. Her ne kadar çiftler karşılıklı olarak veya belirli bir nedenden dolayı boşanma gibi üzücü bir süreye girmeye niyetlenseler de bu süreç genellikle zorlu ve karışık geçebilir.

Boşanmak İçin Avukat Tutmak Şart Mı

Türk Medeni Kanunu’nun pek çok maddesi bulunması, yeterli bilgiye sahip olmayan çiftlerin boşanma davası sırasında mağdur olmalarına neden olabilir. Bu durumu önlemek için, çiftler bir avukat tutabilirler.

Türk hukuk sisteminde, davalarda avukat tutma zorunluluğu bulunmaz. Boşanma davası da bu durumda bir istisna değildir. Davayı lehinize sonuçlandırma amacıyla Avukat tutmak isteyebilirsiniz, ancak bu zorunlu bir şey değildir. Dolayısıyla, boşanma davasında avukat tutma gerekliliği sorusuna cevap verirken hayır diyebiliriz.

Avukatsız Anlaşmalı Boşanma

Avukatsız anlaşmalı boşanma davaları veya diğer davalarda avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Taraflar kendileri tarafından boşanma davası açarak işlemlerini yürütebilirler. Ancak, dikkat edilmesi gereken nokta, anlaşmalı boşanma protokolünün doğru şekilde hazırlanması ve davanın hangi yerde açılacağıdır.

Uygulamada, tarafların yanlış mahkemelere başvurması veya eksik anlaşmalı boşanma protokolüyle yapılan başvurular sonucu davaların reddedildiği görülmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolünde, mal paylaşımı, maddi ve manevi tazminat talepleri, velayet, soyad gibi birçok hususun doğru bir şekilde düzenlenmesi gerekir.

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) yürürlükte olduğundan eksik ya da yanlış düzenlenen protokol sonucu taraflar hak kayıplarına uğrar ve bu kayıpların telafisi mümkün olmaz.

Adım Dilay 20 yaşındayım ve üniversite okumaktayım. Boş zamanlarım da makale yazmayı çok seviyorum. Gezmeyi ve arkadaşlarımla beraber vakit geçirmeyi çok severim.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir