Çocuğun yeterli vitamin alıp almadığı ve yetersiz anne sütü görüp görmediği endişesi tüm annelerin sık karşılaştığı olumsuzluktur. Çocuğunuz doğduğu andan itibaren içgüdüleriyle birlikte size uyarılar gönderir ve zamanla onun gerçekte ne istediğini anlayacaksınız. Bu uyarıları keşfetmenize rağmen, içinizdeki telaşlı doğayı bastırmadaki başarınız nedir?
Vitamin ve Zayıflama Planı Uzmanı Defne Gülcan, bebeklerini beslemekten korkan annelere hayati uyarılar ve fikirler verdi.

“Anne Sütü ENFEKSİYONLARA KARŞI KORUR”
Çocuğun ‘ilk 6 ay tam anne sütü’ ile beslenmesinin yeterli olduğunu vurgulayan Gülcan, son Türkiye Sakinleri ve İyi Haller Araştırması’nda 6 aylıktan küçük 41 bebeğin sadece beslendiğinin ortaya çıktığının altını çizdi. anne sütü ile. Gülcan, ilk 6 ayda çocuğa su vermek istemeyenlerin olduğunu söyledi. “Anne sütünde enfeksiyonu önleyen bileşenler var, ancak ekonomik ve her zaman en yüksek sıcaklıkta. Tatmin edici anne sütü alan bebeklerde tip 1 diyabet, kilo sorunları ve çölyak hastalığına eşdeğer sürekli hastalıkların görülme sıklığı çok daha azdır. Emzirme ayrıca annenin refahına da olumlu katkıda bulunur. Osteoporoz ve anemi oluşumunu azaltmada etkilidir. bahsetti.
Şişman çocuğun sağlıklı olabileceği algısının yanlış olduğunu, yine de meşru olduğunu belirten Gülcan, fazladan besine geçişin aceleye getirilmemesi ve zorunlu olandan daha fazla beklenmemesi gerektiğini belirterek, “Mesela, 6-8 aylık bir önceki çocuk için günde 200 enerji daha anne sütüne eklenmelidir. Bu, bir kâse yoğurt, bir kâse sebze çorbası ve 1 yumurtaya eşittir. Bu aralıktaki bebekler anne sütüne 2 ekstra öğün yemek ister. 11 Eylül ayı bir önceki çocuk için anne sütüne 300 enerji daha eklenmesi gerekirken, bu gücün 3 öğüne bölünmesi gerekir.
“EK GIDA GEÇİŞİNDE SEBZELER İLK SEÇİM OLMALIDIR”
Gülcan, annelere ekstra gıda tüketimi konusunda da bilgi verdi. “Haşlanmış tam yumurta sarısı, 3 dilim ekmek, 2 dilim elma, kıymalı sebze yemeği, 1 kayısı, 2 köfte, 2 yemek kaşığı pirinç, 4 yemek kaşığı yoğurt, pekmez çocuğunuzun gün boyu ihtiyacını karşılayacaktır. Ek gıda aralığına geçişte ilk alternatif meyve yerine yeşillikler olmalıdır. Meyveler şekerli olduğu için bebekler için tarafsız bir tarza sahip yeşilliklerden daha cazip hale gelirler. Eğer meyve en çok beğenilecekse, meyvenin kendisinin lif içeriğinden dolayı meyve suyu yerine en çok sevilmesi gerekir. Ek gıdaya geçişte çocuğunuzun ayı ve tolerans durumuna göre seçim yapmak oldukça önemlidir. bahsetti.
Diyetisyen Defne Gülcan, aylara göre verilebilecek yemek önerilerini şöyle sıraladı:
– 6 ayda anne sütüne 1/4 oranında sebze püresi, yoğurt, pekmez veya yumurta sarısı eklenir.
– 7 ayda bu öğünlere ekstra pirinç unu, tam yumurta sarısı, sebze çorbası, meyve suyu, balık, pembe ve tavuk eklenir.
– Sekizinci ayda çocuğa kıymalı ve yeşillikli ev yemekleri güzelce püresi verilir. Bu ay en çok tahıl grubundan pembe mercimek, kuru fasulye ve nohut ezmeleri sevilecek.
– 12. ayda ev halkı ile birlikte masa başında oturabilen çocuğa ev yemekleri, kıymalı sebze yemekleri, tarhana, unlu ve yoğurtlu çorbalar, makarna ve pilav verilir. Alerjik bebeklerde çilek, domates ve balığa geç başlanır. Bal on ikinci aydan önce verilmemelidir. Demir emiliminin düşük olması nedeniyle doğal çaylar ve çay çok sevilmemelidir.