Açık alanların her geçen gün betonarmeye dönüşmesi yeşile olan özlemi artırıyor. Doğal ortamlarında renk renk açan çiçekler yerine artık daracık saksılar içerisinde ve yaşam alanlarının balkonlarında yetiştirilen çiçekler hobilerimiz aranda yer alıyor.

Balkonda çiçek yetiştirirken seçimlerimizi doğru yapmalıyız ki çiçekler solmasın güzel ve uzun ömürlü olsun. Çiçekler ruhu dinlendiren, yaşama sevinci aşılayan canlılardır. Çocuk ve hayvan gibi ilgi ile beslenmelidir. Balkon çiçekleri de bu ilgiye ihtiyaç duyar.
Balkonun Güneş Görme Durumu
Tüm canlıların beslenmesinde ana kaynak olan güneş çiçekler içinde gereklidir. Bu nedenle balkonlarında çiçek yetiştirmek isteyenlerin çiçek yetiştirirken en hassas davranacağı nokta güneş olmalıdır. Güneş doğrudan çiçeklere değmemeli ama hem ışığı hem de ısısı ile çiçeklerde etkili olmalıdır.
Toprak, su ve güneş balkon çiçekleri için dengeli olmalıdır. Bu üç elementten biri eksik ya da fazla olursa çiçekler zarar görür, böceklenir, kökleri çürür, yaprakları sararır. Balkon çiçekleri için İstanbul çiçekçi önerilerinde özellikle dayanıklı çiçeklerin tercih edilmesi önerilir. Bu öneriler içerisinde kaktüs çeşitleri başta gelir.
Soğanlı ya da fideli balkon çiçekleri her mevsim kendini çoğaltarak büyür. Bu büyüme sırasında güneş faktörü önemlidir. Ortalama her çiçek 6 saat güneş ışığından faydalanmalıdır. Yaz aylarının aşırı kavurucu sıcaklarında çiçeklere can suyu takviyesi yapılması gerekir.
Balkonun Rüzgar Görme Durumu
Rüzgar bitkilerin tozlaşması nedeniyle üremesinde etkili faktörler arasında yer alır. Ancak aşırı rüzgar ile narin çiçekler kırılır ve soğuk rüzgarlar çiçekleri soldurur. Balkonlar dışa doğru ise balkon çiçekleri tercihi uzun saplı ve dayanıklı çiçeklerden seçilmelidir. Aşırı soğuk rüzgarlarda çiçekler daha iç kısma yerleştirilmelidir.
Mevsim geçişi sonrası çiçekler tekrar eski yerlerine taşınmalıdır. Rüzgara dayanıklı çiçekler arasında bambu, güz gülleri, kısa ve bodur çınar gibi çiçekler yetiştirilmelidir. Sonbahar döneminde öncelikle balkon saksılarındaki toprakların eşelenmesi ve havalanması, zararlı bakterilerden arındırılmalı ve gübreleme yapılması gerekir.
Balkonun Alan Büyüklüğü
Balkonlar bina yapılırken bina planına uygun şekilde hazırlanır. Bazı balkonlar geniş olurken bazı balkonlar dar olur. Balkon genişliği çiçeklerin yetişmesi için daha verimli alanlar olup ufak çiçekli sebzeler, meyveler, sarmaşık bu balkonlarda yetiştirilebilir. Görsel olarak büyük çaplı balkon çiçekleri balkona ayrı bir hava katar.
Her balkon türüne yakışan ve farklı renklerde çiçekleri ile bilinen sardunyalar hem dayanıklı hem de görsel olarak balkon çiçekleri arasında en çok tercih edilen bitkilerdir. Kokulu balkon çiçekleri tercihi ile de balkonunuzda mis kokulu esintiler ve ferahlık hissi sağlanır. Balkon çiçekleri tercihiniz koku ağırlıklı ise petunya, begonvil, yasemin, hanımeli, lavanta, fesleğen, iğde düşünülebilir. Küçük ya da büyük balkonlarda bu çiçekler yaşam alanınıza pozitif etki katacaktır.
Trend olan kış bahçesi ve serin yaz bahçesi yapımında geniş balkonlar ve teras alternatif oluşturur. Alanın büyüklüğü oranında çiçekli sarmaşıklar güzel ve serin bir ortam oluşturulmasını sağlar.